Най сърдечно поздравявам всички семейства, в които през изминалата година се родиха деца! Благословени да са, да растат здрави и щастливи!

Днес в Поклюка (Словения) стартира Европейското първенство за младежи и България има повод за радост още в първия състезателен ден.

Благой Тодев стана шампион в индивидуалната дисциплина на 15км. след перфектно проведено състезание.

Българинът от Банско сбърка само веднъж при четирите си посещения на стрелбището и с добро ски бягане успя да се пребори за златния медал. Това е първа титла за Тодев в състезание от такъв ранг.

Зам.-кметът на Община Банско Костадин Атанасов връчи на директора на НУ ”Свети Паисий Хилендарски” Евгения Тренчева „Зелена грамота” за поредно успешно участие на училището в кампания за разделно събиране на отпадъци.

Уважаеми жители и гости на Банско,

Във връзка със скандални публикации в жълти сайтове за нивото на заболеваемостта от коронавирус, искам да категорично да заявя, че разпространените твърдения са неверни.

РЗИ е единствената институция в Република България, която разполага с достоверни данни и е упълномощена да съобщава резултати от проведени изследвания. Според държавните здравни власти и информация от общопрактикуващите лекари в града, има повишаване на нивото на позитивните тестове, но те в никакъв случай не са по-високи от тези в други населени места в страната. Броят на направените тестове в Банско е по-голям единствено заради изискванията на авиокомпаниите и граничните власти на различните страни за туристите, които се завръщат в страните си след ваканция в България.

Не отговарят на истината и внушенията за отменени резервации, вследствие на увеличена заболеваемост.

Всички клеветнически писания, с които се цели компрометирането на Банско като безопасна туристическа дестинация, се проверяват от прокуратурата и опитващите се да злепоставят града и курорта ще получат законово възмездие.

Искам да уверя всички съграждани, гости и приятели на Банско, че тук е сигурно, спокойно и безопасно; навсякъде в града и планината стриктно се спазват противоепидемичните мерки.

Банско гостоприемно продължава да посреща всички любители на природата и белите спортове. Заповядайте да се насладите на радостта от движението, чистия въздух, добрата храна и уютните хотели!

Данъчната кампания по събиране на местните данъци и такси за 2022 г. започна на 11.01.2022 г. Плащанията ще могат да се извършват както в брой на касите на отдел „Приходи” към Община Банско, така и по банков път, чрез пощенски запис, виртуален ПОС терминал и касите на Изи пей.

Призоваваме данъчно задължените лица да се възползват от възможността за заплащане онлайн, което може да се извърши чрез дебитна или кредитна карта на сайта на Община Банско. За целта е необходим ПИК код на НАП или номер на документ, подаден в отдел „Приходи”.

Данъчно задължените лица могат да се възползват от 5 % отстъпка, ако платят пълния размер на данъците си в срок до 30 април тази година. По закон, за данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства и такса битови отпадъци се дължи първа вноска до 30 юни и втора вноска до 31 октомври. След изтичане на тези срокове се начисляват лихви за просрочие.

Плащането на патентния данък е в срокове: до 30 януари - първо тримесечие, 30април - второ тримесечие, 31 юли - трето тримесечие и 31 октомври - четвърто тримесечие.

Ако подадете декларацията до 31 януари на текущата година и в същия срок заплатите пълния размер на патентния данък, определен съгласно декларираните обстоятелства, ползвате 5 % отстъпка.

Туристическият данък за обектите се внася до 15-то число на месеца за  предходния месец, през който са реализирани нощувките.

Годишните декларации декларации за облагане с туристически данък се подават до 31 януари.

Данъкът върху таксиметров превоз на пътници се внася преди издаването на разрешение.

Всички данъчно задължени лица, живущи на територията на селата в Община Банско, могат да заплащат своите задължения за местните данъци и такси в кметството на населеното място през периода 01.02.2022 г. до 30.04.2022 г.

Отдел Приходи към Община Банско ще подготви и изпрати до всяко данъчно задължено лице годишните съобщения с размера на данъка за 2022 г., както и с всички по вид и размер просрочени задължения, ако има такива. В съобщенията ще има подробна информация за начините на плащане и банковите сметки.

Победителят в класацията за най-добър спортист на община Банско за 2021 година е Георги Цветков - състезател на Спортен клуб по канадска борба „Гризли“. Цветков е световен и европейски шампион, абсолютен шампион на България при мъжете в категория над 110 кг с дясна ръка, абсолютен шампион на международни турнири и сред най-добрите 10 в Златната професионална лига.

Наградата на Спортист №1 беше връчена на тържествена церемония от кмета на община Банско Иван Кадев, който изрази своя респект към силата и постиженията на Георги Цветков и му пожела много подиуми през следващата година.

На тържеството присъстваха представители на всички спортни клубове в общината. Те имаха свои номинации за спортисти с високи резултати през 2021 г. Комисия оцени заслугите им по достойнство и определи призьори в още две категории.

Награда за „Най-добър клуб на годината“ бе присъдена на Клуб по биатлон „Банско 2019“ за упоритата работа на треньори и състезатели, довела до заслужени резултати. Даниела Кадева, Благой Тодев и Благовест Стоянов не само представят клуба, но и се състезават под българския флаг в националния отбор по биатлон. Благодарение на постиженията им, клубът спечели две квоти за Олимпийските игри в Пекин през февруари 2022 година. В актива си за миналия състезателен сезон биатлонистите имат 10 златни, 7 сребърни и 2 бронзови медала от държавните първенства, 2 златни и сребърен медал от Балканската купа. Примерът на победителите привлича голям интерес към клуба и в него вече се подготвят над 60 деца.

Банско е сред топ дестинациите, които британците избират за своята  зимна почивка. С тази констатация започна срещата, проведена между ръководството на Община Банско и Н.Пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания в България. В срещата взеха участие още Пол Кларк, консул на Великобритания в България, Теодора Манева, вице-консул на Великобритания в България,   представители на ЮЛЕН АД - концесионер на ски зоната, Областно управление на МВР – Благоевград, МБАЛ – гр.Разлог, туроператори, представители на туристическия бранш в Банско.

 
Алберт Попов и Камен Златков направиха най-хубавия коледен подарък за всички фенове на ските в България. Двамата заедно влязоха за първи път в точките за Световната купа. Това стана по време на нощния слалом за СК в Мадона ди Кампилио (Ит) , където Алберт завърши 11-и, а Камен е 19-и, като за първи път той влиза в топ 30 на най-добрите в света. За последно двама българи са влизали в топ 20 на Световната купа на комбинацията в Мадона ди Кампилио на 20 декември 1983 г. Тогава Петър Попангелов е 11-а, а Митко Хаджиев е 14-и.
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading