Топлата есен благоприятства за интензивното изпълнение на общинската Инвестиционна програма за 2023 г. До момента е извършен голям обем дейности по подобряване на общинската инфраструктура и работата продължава с ускорени темпове, за да може Банско и Добринище да стартират успешно новия зимен туристически сезон.

Преди броени дни завърши полагането на асфалтовата настилка по проекта за рехабилитация и основен ремонт на общинския път от гр. Банско до хижа Вихрен, а по ул.“Пирин“ бяха обновена основната настилка, тротоарите и уличното осветление.

Изградена е напълно нова част на улица „Охрид“ , нова настилка е положена на улиците „Димитър Талев“ и „Луи Пастьор“. Работи се по асфалтирането на улиците „Орце Попйорданов“ и „Бъндерица“.

Изцяло са подменени тротоари в централната градска част – на отсечката на ул.“България“ от кръстовището с ул.“Отец Паисий“ до ул.“Цар Симеон“, на ул.“Димитър Талев“ и на ул.“Цар Симеон“ от Градския парк до началото на ларгото.

Систематичната работа по осигуряване на паркоместа на територията на Банско продължава и през тази година чрез усвояване на общински терени. Създадени са нови места за паркиране в района на поликлиниката и паркинг за 70 автомобила на новопостроената част от ул.“Охрид“; на ул. „Найден Геров“ вече е изграден един и в процес на изграждане са още два паркинга в близост до х-л Тане

Новоасфалтирани са улици в селата Осеново, Места, Кремен и Обидим.

В празничния Ден на народните будители, на тържествена и изключително емоционална церемония, в тържествената зала на читалище „Никола Вапцаров“ бе обявен Будителя на годината на Банско за 2023 г. Това е Атанас Янчовичин – ръководител на мъжка фолклорна група „Бански старчета“. Кметът Иван Кадев му връчи почетен знак за неговия принос за съхранение на фолклора, продължаване на традициите и за популяризиране в България и по света на характерното банско двугласно пеене.

В автентичната атмосфера на една от най-оригиналните бански механи – „Ловна среща“, член на Задругата на банските механджии „Уникално Банско“, беше  направена демонстрация на направата на емблематичната банска капама.

Банско е свободно!

Свободата на духа, свободата на мисълта и свободата в сърцата на банскалии, върху които никой никога не е имал власт, преди 111 години постигнаха и така бленуваната свобода от омразното и нетърпимо турско потисничество.

В последните дни на месец октомври, в населените местности Кръстава и Юндола се проведе лятното Държавно първенство по ски бягане. В него участваха всички отбори на ски клубовете в страната, като участниците бяха над 170.

Уважаеми клиенти,
"Топлоснабдяване Банско" ЕООД Ви уведомява  , че започва подаването на топлинна енергия за новия отоплителен сезон - 2023/2024г. от 18.10.2023г.

В навечерието на Празника на Банско, в читалище „Никола Вапцаров-1984 г.“ бе представена книгата на банскалийката  Боряна Калистрина „Всеки ден е четири следобед“. В нея са събрани избрани стихове на авторката от осемдесетте години на миналия век до сега. Четири десетилетия, през които се смениха времето на социализма, дългия преход към демокрация и началото на дигиталната епоха. Години, през които Боряна Калистрина пише социална поезия, в която синтезира философия, музика и слово; събира в стихове шепота на Пирин и песните на Глазне.

Пет медала и купа за най-техничен състезател при девойки младша възраст одонесоха състезателите на Таекуондо клуб "Хоук-Банско"от състезанието Сърбия Оупън 2023.
  • Най-четени

  • Най-нови

Loading