Новини за Банско

СКИ-РАЛИ „ПИРИН“ – КУПА „НИКОЛАЙ ПРОЕВ - ПРОЙКАТА“ 2024

Днес 54 ски-алпинисти стартираха от хижа Вихрен в традиционното състезание Ски-рали „Пирин“. То се провежда всеки първи уикенд на април, а трофеят за победителя е Купа “Николай Проев - Пройката”.

Главен трасьор на състезанието беше Станимир Желязков от Националната спортна академия. Организаторите подготвиха три трасета с различна степен на трудност. В най-трудното при мъжете очаквано, предвид подготовката и кондицията му, стана най-добрият в този спорт в България - Ники Калистрин, който ден по-рано предизвика себе си в проекта „30 под 10“ – 44 км по билата на 30 пирински върха за по-малко от 10 часа. При жените по трасе А първа беше Ивона Михайлова, която завърши с време, сравнимо с най-добрите при мъжете. По трасе В Борис Тодоров беше най-добър при мъжете, а Мартина Заднеполска при жените. Класирането по трасе С бе смесено за мъже и жени, Ивалин Цеков завърши първи и само 4 секунди след него – Мария Манзурова.

Победителите бяха наградени от кмета на община Банско Стойчо Баненски и проф. Николай Изов, бивш ректор на НСА“Васил Левски“.

Първото състезание по ски-алпинизъм в България е проведено на 04.04.1968 г. в Пирин планина с център х.Вихрен. До 1994 година ски-рали Пирин е неотменна част от програмата на републиканския шампионат. След 5 годишно прекъсване, през 2000 година пиринското рали е възстановено по инициативата на един от най-добрите ни състезатели в тази дисциплина – банскалията Николай Проев - Пройката. През 2011 Пройката загива на слизане от вр.Чако в Непалските Хималаи. Оттогава купата на състезанието носи неговото име.

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading