Новини за Банско

България ще закупи нов медицински хеликоптер

След като България остана без медицински хеликоптер през юли, сега се предвижда купуването на нова машина за спешни случаи. Средствата за него  ще се осигурят от оперативна програма "Региони в растеж". Планира се хеликоптер да има още от следващата година.

Доктор Максим Митев от „Спешна помощ” е готов веднага да смени линейката с хеликоптер. Според него машината би била най-полезна при инциденти с много пострадали като катастрофата в Своге, през миналото лято.

„Тогава би било хубаво да се използва хеликоптер, за да можем да се придвижим по - бързо и по - ефективно към мястото на инцидента. Ще можем да окажем най-ефективно доболнична спешна помощ”, обясни д-р Максим Митев.

Докато медицинският хеликоптер, не беше продаден от фирмата - собственик на Грузия, той беше използван редовно при над 20 спасителни акции от Планинската спасителна служба.

 „Всяка година сме правили по 5-6 акции, които са налагали употребата на хеликоптер. Бяхме достигнали до едни чудесни резултати. За съжаление, това вече не е налично”, каза директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

България остана единствената държава в Европейския съюз без въздушна линейка. Пари за нова обаче вече са намерени – 20 млн. лева ще дойдат по програмата „Региони в растеж”.

 "За да имаме по-качествено здравеопазване и повече спасени животи хеликоптерът и това, което изпълняваме като пилотна инициатива с Министерство на здравеопазването, е много важно”, обясни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

 „Хеликоптерът ще се отрази прекрасно върху качеството и бързината на оказване на помощ на тежко пострадали в трудни условия”, допълва Нешев.

По въздух ще може много по - бързо да се окаже помощ при необходимост. Освен новата машина са предвидени средства за обучение на пилоти, както и медицински екипи.

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading