Новини за Банско

Звездата на Банско Джаз Фест 2019 Рей Джелато с концерт в София

Британският саксофонист, певец и композитор, когото в родината му наричат Кръстникът на суинга, за първи път ще гостува на столична сцена през март

Във Великобритания го наричат Кръстникът на суинга. "Oh Marie", "Mambo Gelatto", "Just A Gigolo", "That's Amor", "Buona sera", "Volare", "Tu Vuo'Fa L'Americano" и много други любими песни звучат уникално в негово изпълнение. Запленен от творчеството на Луи Прима и Луи Джордан, роденият на 25 октомври 1961 г. в Лондон Рей Кейт Ървин още в тийнейджърските си години е привлечен от клубовете за жива музика, а на 19 започва да учи тенор саксофон, вдъхновен от изпълненията на Сам Бутера. През следващите години свири с различни музиканти и групи, усъвършенства уменията си и трупа опит. От 1992 г., когато основава своя бенд "Гигантите" (The Giants), кариерата му навлиза в нов етап, започва да изнася концерти в Карнеги хол, както и на най-престижни джаз фестивали, следват телевизионни изяви, записи на албуми, участия в киното. Свири на сватбата на Пол Макартни, пред Кралица Елизабет II, на партита на Ричард Брансън, Браян Адамс, открива концерт на Роби Уилямс в Роял Албърт хол, прави турнета зад граница и т.н. Има издадени 18 албума. Творческият му псевдоним се ражда спонтанно: "Веднъж в магазин за сладолед ми казаха, че много приличам на италианец. Един доста луд китарист, с когото работех по онова време, започна да ме нарича Джелато..." Рей Джелато и неговите музиканти два пъти са гостували на Банско джаз фест. Предстои известният певец и саксофонист за първи път да се изяви на софийска сцена със своя бенд - на 12 март от 21 ч. в "София лайв клуб". По този повод той даде специално интервю за ДУМА със съдействието на организаторите на концерта от "Resound Ltd".

- Господин Джелато, очакваме ви през март в София. С каква програма вие и "Гигантите", с които отбелязвате четвърт век на музикалната сцена, ще зарадвате софийската публика? Ще чуем ли ваши авторски композиции?

- Никога не правим предварителен лист с песни за концертите ни, тъй като винаги искам да усетя публиката. А всяка публика е различна. В случая обаче сме подготвили изненада - поканили сме местен изпълнител да свири с нас. Ще трябва да изчакате и да видите кой ще е този специален гост... Възнамерявам да изпълня и няколко авторски песни. Радвам се да споделя, че някои от тях вече са доста популярни.


- Казахте при срещите ни в Банско, че прекаленото вторачване на хората в техните смартфони отнема от чисто човешкото общуване. Песента ви "Остави телефона" звучи като призив да се върнем към традиционните взаимоотношения.


- Да, точно така, това е призив, но надали ще промени нещата... Големите корпорации са инвестирали прекалено много, за да пристрастят милиони хора към телефоните им. Това е пълна лудост. Разбира се, че има и позитиви от социалните медии, но специално за мен - негативите са повече. Натъжавам се, когато виждам как хората не могат да се насладят на живото изпълнение, а постоянно записват с телефоните си. Когато съм гледал световноизвестни музиканти като Рей Чарлс и Франк Синатра, съм се вълнувал от спектаклите, без дори да ми е минавало през ум да ги записвам. След толкова години тези концерти все още са живи в съзнанието ми. Да не говорим за психическите проблеми, които социалните медии предизвикват у децата...


- Може би знаете, че много ваши сънародници в последно време се преселиха да живеят тук. Какво, според вас, освен по-изгодните финансови условия, ги привлича в България?

- Трудно ми е да отговоря, тъй като не познавам България толкова добре. Невъзможно е да се придобие представа за дадено място, когато разполагаш само с два дни. Въпреки това - каквото съм успял да видя, ми е харесало много. Бих казал, че темпото на живот при вас е по-спокойно в сравнение с това във Великобритания. Храната е изключително вкусна и хората са много гостоприемни.

- Изпитвате ли по-голямо удовлетворение да се изявявате в страни, където публиката е по-темпераментна и по-активна? А може би навсякъде ви посрещат със същия възторг и взаимност?


- Бих казал, че реакцията е една и съща, където и да свирим. Разбира се, има известни разлики, но общо взето ни приемат с огромен ентусиазъм. Изключение прави концертът ни в Банско миналата година - с тази непрестанно кипяща огнена публика. Почувствах се като един от "Ролинг стоунс" или като мега рок звезда. Реакцията на зрителите беше изумителна! Единствените места, на които е по-трудно, са залите, в които публиката е седнала.


- Вашите коледни концертни поредици в култовия лондонски клуб "Рони Скот" са вече традиция. Това ли е мястото, където може да се видят най-забележителните джаз изпълнители, нещо като Меката на джаза в многомилионния мегаполис?


- Лондонският джаз клуб "Рони Скот" е наистина култово музикално заведение и много се гордеем, че имаме възможност да свирим там. Това е специално място с неповторима атмосфера. Наистина е Мека на джаза.

- Издадохте два албума с италиански песни. Предполагам, че не само заради творческия ви псевдоним те са ви любими?

- Обичам италианските албуми, защото имат различен привкус. Малко са извън зоната ми на комфорт. Не бих казал, че са ми любими - всъщност нито един от моите албуми не ми е любим. Да ви призная, уморих се да слушам собствения си глас. Предпочитам да слушам други изпълнители.

- Записахте с Енрик Пейдро албума "With All Due Respect", посветен изцяло на саксофона - като почит към неговите знаменити майстори. Кои са музикантите, които ви "запалиха", за да го изберете самият вие?

- Обожавам този албум, защото е проект, близък до сърцето ми. Без вокали. Единствено джаз, въпроизведен от тенор саксофона. Не е точно това, което хората очакват от мен. Музиката ми е повлияна от много изпълнители, но някои от най-любимите ми са Лестър Йънг, Колман Хоукинс, Бен Уебстър, Илиной Джакет, Арнет Коб, Зут Симс, Стан Гец...


- Впрочем, от осем разновидности на този инструмент, защо предпочетохте тенор саксофона?


- Обичам звука и наситеността на тенор саксофона. Звучи много близко до човешкия глас.


- В последните години всички говорят за Брекзит. Вие лично одобрявате ли тази "раздяла" на Англия с ЕС? Оптимист ли сте за бъдещето на икономиката на страната ви?

- Обикновено не отговарям на въпроси, свързани с политиката, тъй като съм артист и вярвам, че хората идват да ни гледат, за да забравят всекидневните проблеми. Ще ви отговоря искрено: Аз лично гласувах да останем в Европейския съюз, но сега съм принуден да приема факта, че го напускаме. Така или иначе, ще стане реалност и трябва да направим възможното, за да извлечем най-доброто от ситуацията. Все още има хора, които се противопоставят на фактите, но това единствено може да навреди на здравето им. Не виждам смисъла от подобна съпротива на този етап. Нямам представа дали ще сме по-добре или по-зле икономически. Мисля, че никой не знае. Притеснява ме фактът, че Брекзит може да усложни живота на музиканти като мен, които разчитаме на концерти извън Великобритания.


- Известно е, че умеете да готвите добре и го правите с удоволствие. В кухнята обичате ли да импровизирате, както на сцената?


- Да, научавам някоя рецепта и после никога не готвя ястието по един и същи начин. Точно както нашите представления. Готварството ми е хоби и го правя, за да се разтоварвам.


- Какви събития и срещи вие и "Гигантите" очаквате през тази година с най-голямо вълнение? Подготвяте ли нов проект/албум?


- С нетърпение чакам да дойда в София, разбира се. Предстоят ни интересни концерти на места като "Блу ноут" в Милано, джаз клуб "Пица експрес" в Лондон и джаз фестивала в Сан Себастиан в Испания. През октомври се връщам в Бърдленд джаз клуб в Ню Йорк. Скоро издадохме нов албум - "Live in London" (The Big Sound). Записахме го на диск, има и лимитирано издание винилови плочи за колекционери. Ще го представяме на нашите концерти през цялата година.

Ray Gelato & The Giants са една от най-възпламеняващите групи в Европа днес. Музикалното им майсторство и класа, оценявани по цял свят, за първи път ще блеснат и на софийската сцена с елегантен суинг, джайв, джаз и авторски песни.

Билети на цени от 50 лева можете да намерите в мрежата на Eventim.bg, бензиностанции OMV, билетен център НДК, Office 1. На място в Sofia Live Club на 12 март цената ще бъде 60 лева. Вратите отварят в 20:00. Концертът започва в 21:00. 

 

Интервю на Вилиана Семерджиева

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading