Новини за Банско

3 са положителните проби в Банско по данни на РЗИ

По данни на РЗИ, от направените през последните дни тестове за Covid-19 на жители и пребиваващи в гр. Банско, положителните проби са 3.  Всички останали проби са отрицателни. 

Едната положителна проба е на сезонен работник, който не е от гр. Банско. 50-годишният мъж е хоспитализиран в МБАЛ Разлог  преди няколко дни. 

Друг положителен тест е на млада жена. Тя е без симптоми, поставена е под домашна карантина. 

Третата положителна проба е на 75-годишна жена от гр.Банско, която също е под домашна карантина.  Състоянието и на тримата е сравнително добро. Установени и поставени под карантина са контактните лица на заболелите. 

Във връзка с дисциплинирано и отговорно прекараната двуседмична карантина на Банско, обръщаме внимание, че всички в града ни търпим не само морални, но и значителни финансови щети. При взетите извънредни мерки, настояваме и за извънредни компенсации, отнасящи се за периода на карантина. 

Настояваме, например, за отговор на въпроса, който поставихме пред редица институции: “Имат ли право поставените под карантина в града (т.е. всички работещи жители) на болнични листове за периода на карантина?”. 

Никоя от отговорните институции не е отговорила на писменото ни запитване. Издадено е само устно разпореждане от представители на НОИ – Благоевград до общопрактикуващите лекари за неиздаване на болнични. 

Благодарим отново на всички тези лекари за това, че се грижат неуморно и в риск, за здравето на всички жители на град Банско. Нека те не бъдат обект на напразни обвинения, а да бъдат оценени като високи професионалисти.

Надяваме се, че настоящата епидемиологична обстановка в Банско е показател за  правилните мерки, които бяха приложени по време на карантината и продължаващото извънредно положение, както и тяхното стриктно спазване. И за да бъдем по-точни и да помогнем и на други хора – настояваме при първа възможност да бъде направено широко изследване на цялото население в града. 

Нека да продължим да бъдем отговорни, за да бъдем здрави и да работим за нашето Банско като курорт на европейско и световно ниво. Банскалии доказахме, че можем да сме отговорни. 

Държавата показа, че може с твърда ръка да наложи крайни мерки за справянето с проблема COVID – 19 в Банско.  Така нека да покаже твърдост и решителност и в подкрепата на Банско за бъдещото му развитие.

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading