Новини за Банско

Депутатът Александър Мацурев сподели взетите мерки за подпомогане на бизнеса по време и след извънредното положение

Депутатът Александър Мацурев за приетите вчера мерки за подпомагане на бизнеса във времето на извънредното положение и след него.

"Съобразено с исканията на бизнеса, беше прието предложение, което предвижда промяна в механизма на системата 60/40. Сега държавата освен 60-те процента ще заплати и осигуровките, които се дължат от страна на работодателите.

Парите ще бъдат взети от Фонд „Безработица“. Това значително подобри мярката и така повече работодатели ще могат да се възползват от нея.
Освен тези 700 млн. лв., с които държавата увеличи акционерния капитал на ББР, днес на бюджетна комисия бяха приети още 700 млн. лв. като гаранция за кредитите, които ББР ще даде. Така помощта за бизнеса през банката става 1,4 млрд. лв.
В рамките на три поредни месеца лицата в неплатен отпуск или самоосигуряващите се ще могат да получат безлихвен кредит до 1500 лв. месечно, като срока на гратисния период за погасяване ще бъде най-малко от 3 до 5 години, а срока за погасяване – 10 години.
Ще има възможност и за безлихвен кредит за малките предприятия до 100 000 лв. Отново с гратисен период от 3 до 5 години и срок на погасяване 10 години.
За срока на извънредното положение хората, които са на борсата и получават обезщетение – ще могат да работят по трудови договори при селскостопанските производители при облекчен режим и то без да губят своите обезщетения от фонд „Безработица“.
Предвижда се и редуциране на глобите, с изключение на тези за нарушаване на карантинен режим. За всички останали нарушения, като разходка в парка например – 300 лв. глоба, при повторно – 1000 лв.
Важна мярка за ОБЩИНИТЕ – бяха приети текстове, според които всички държавни органи и общини ще могат да редуцират или направо да освободят от наем и такси своите наематели за срока на извънредното положение."

  • Най-четени

  • Най-нови

Loading
Loading